Sukcesy naszych pań na Święcie Jesieni w Kazimierzu Dolnym [FOTORELACJA]

W ostatnią niedzielę w Kazimierzu Dolnym świętowano początek jesieni. Impreza przyciągnęła wielu wystawców i turystów. Nie brakowało też akcentów z naszej gminy. Na scenie muzycznej wystąpiły „Fajsławianki”, a w konkursie kulinarnym wzięły udział nasze panie z Gminnego Koła Aktywnych Kobiet w Fajsławicach i wygrały w dwóch konkurencjach.

25 września, jak co roku w pierwszą niedzielę kalendarzowej jesieni, w Kazimierzu Dolnym odbyło się już osiemnaste „Święto Jesieni”. W tegorocznej imprezie organizowanej przez Oddział Przyrodniczy Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym udział wzięło około 120 wystawców. Nie były to zwykłe dożynki czy kiermasz, a prawdziwa uczta dla ciała i ducha. Tylko w tym dniu można było zakosztować specjałów kuchni regionalnej, zaopatrzyć swoją spiżarnię w oryginalne przetwory i ekologiczne warzywa oraz zakupić niepowtarzalne ozdoby do swojego domu. Można było zatańczyć przy tradycyjnej muzyce, ponieważ wystąpiły aż cztery ludowe zespoły: „Powiśloki”, „Fajsławianki”, „Brusowaniaki” i kazimierska „Zgoda”. Goście nacieszyli oczy podziwiając barwne stragany i prezentowane na nich unikatowe rękodzieła. Podczas imprezy odbywały się liczne konkursy z nagrodami, Lubelska Izba Rolnicza prowadziła „Piknik Mleczny”, a  najmłodsi mile spędzali czas w kąciku zabaw dla dzieci. Tylko w tym dniu wszyscy mieli okazję zwiedzić

Dla uczestników „Święta Jesieni” organizatorzy przygotowali dwa konkursy. W pierwszym –  „Najpiękniesze stoisko” – bezkonkurencyjna okazała się Szkoła Podstawowa w Rzeczycy, która już od kilku lat znajduje się w gronie laureatów.

Przygolowano również konkurs kulinarny „Smaki jesieni”, który odbywał się w czterech kategoriach: potrawy mięsne, potrawy jarskie, przetwory owocowo-warzywne i desery. Do konkursu przystąpiło 29 uczestników, którzy zgłosili łącznie 56 potraw. Każda potrawa oceniana była w następujących kategoriach: oryginalność, smak, wizualna atrakcyjność potrawy oraz stopień trudności przygotowania. Jury w składzie: Katarzyna Izydorczyk, Aleksandra Solis, Alicja Świderek, Małgorzata Karasek, Robert Pasieczny, Seweryn Kuter i Hubert Banaszek wyłonili z każdej kategorii czterech laureatów.

Kategoria „Potrawy mięsne”

Pierwsze miejsce: „Udko faszerowane z ryżem i gruszką” – Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi Skoków

Drugie miejsce: „Kieszonka nadziewana w cieście francuskim” – Stowarzyszenie Integracyjne Czułczyce

Trzecie miejsce: „Jęczmieniak” – Stowarzyszenie Kobiet Powiatu Łęczyńskiego

Wyróżnienie: „Pasztet z królika” – Stowarzyszenie Kobiet w Wandalinie

Kategoria „Potrawy jarskie”

Pierwsze miejsce: „Zupa dyniowa” – Szkoła Podstawowa w Rzeczycy

Drugie miejsce: „Zupa pokrzywowa” – Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach

Trzecie miejsce: „Pasztet z selera” – Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Olchowieckiej

Wyróżnienie: „Pasztet marchwiowo – cukiniowy” – GOK Sawin

Kategoria „desery”

Pierwsze miejsce: „Fantazja jabłkowa” – Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach

Drugie miejsce: „Jaglak” – Teresa Mizura

Trzecie miejsce: „Buraczak tradycyjny” – Centrum Kultury, Promocji i Turystyki w Poniatowej

Wyróżnienie: „Mannowiec” – Olga Czopińska

Kategoria „Przetwory owocowo – warzywne”

Pierwsze miejsce: „Keczup z cukinii” – Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach

Drugie miejsce: „Konfitura z owoców dzikiej róży” – Jolanta Mazurkiewicz, Manufaktura Różana

Trzecie miejsce: ” Miód fasolowy” – Janusz Koziński

Wyróżnienie: „Ocet Jabłkowy” – Łukasz Falba, Dolna Szkła

Za udostępnienie materiałów dziękujemy Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym.

14369947_1204078942948738_3045606599049581444_n